2018. augusztus 28., kedd

„Mécsbe való olaj.” - (2 Mózes 25, 6)


Lelkem, mennyire szükséges neked az olaj, mert olaj nélkül lámpád nem sokáig fog égni? A kanóc füstöl, és rossz szagot áraszt, ha fénye kialudt, ami akkor áll be, ha az olaj kifogy. Emberi természetedben nincs csörgedező olajforrás, tehát az olajárusoknál kell azt beszerezned a magad részére, különben ezt kell kiáltanod az öt bolond szűzzel: „A mi lámpásaink elalusznak!” 

A szent lámpák sem voltak képesek világosságot terjeszteni olaj nélkül. Habár a templomban álltak, mégis táplálni kellett azokat olajjal. Habár nem fújt rájuk erős szél, mégis gondozni kellet azokat. 
A te szükségleted is éppen olyan nagy. A legszerencsésebb viszonyok között sem ragyogtathatod hited világosságát egy óráig sem, ha nem öntetik beléd új kegyelmi olaj. 

Az Úr szolgálatában nem lehetett bármilyen olajat alkalmazni. Sem a kőolajat, mely a régebbi időben, nevezetesen Keleten oly dúsan fakadt a földből; sem a halzsírt, sem a dióolajat nem volt szabad használni. Egyetlenegy olajra esett a választás, amely a legkiválóbb faolaj volt. 

A természetes szívjóság megfelelő erénye, a külső szentség beképzelt erénye soha sem Isten szíve szerint való olaj. A valódi hívő tudja, hogy az Úrnak nem telhet kedve az olyan olajban, még ha egész folyamot képez is az. Ő a Gecsemánéban lévő olajsajtóhoz megy, és annál szerzi be szükségletét, aki ott sajtolt. Az üdvkegyelem olaja tiszta és mentes az üledéktől és tisztátalanságtól, ennél fogva az ezzel táplált világosság tiszta és fényes. Gyülekezeteink a Megváltó aranygyertyatartói, s mivel e világ világosságainak kell lenniük, sok kell nekik a szentség olajából. Óh, kérjük tehát önmagunk, pásztoraink és gyülekezeteink részére, hogy a „lámpához való olaj” soha ki ne fogyjon. 

Az igazság, szentség, öröm, ismeret és szeretet, mind a szent világosság lángjai. De ezek nem lobognak rajtunk, ha nem nyerünk imaolajat a Szentlélek Istentől. Ő, a minden jóknak adója, ajándékozzon naponként friss olajat hitünk edényébe, hogy lámpásaink mindenkor készek legyenek a lélek Vőlegényének fogadására!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése